Projekty

"Powrót Remusa "

Remus - bohater powieści A. Majkowskiego ponownie przybędzie do Gdańska. Pojawi się na Targu Rybnym, Trakcie Królewskim a także we Wrzeszczu i w Oliwie.

24.08  Długi Targ godz.17.00

Zwiastun - zapowiedź cyklu spektakli w ramach zadania "Powrót Remusa"

25.08 Targ Rybny godz 17.00

" Remus" - przejazd -zapowiedź i pokaz

31.08 Wrzeszcz Al. Grunwaldzka 105 (- plac przy Restauracji Cristal)

godz.18.30 "Remus" - zapowiedź i pokaz

1.09 . Oliwa - Ogród Oddziału Etnograficznego Muzeum Narodowego przy Katedrze

godz. 17.00  "Remus" przejazd - zapowiedz i pokaz.

Dofinansowano ze środków Miasta Gdańska o_GMW-pionjpg

"Teatr w sypialni"

Od 31.08 do 17.09 2016 będziemy realizowali zadanie polegające na odwiedzeniu przez Teatr Snów pięciu osiedli w nowych dzielnicach Gdańska,które nie zostały objęte działalnością miejskich instytucji kultury (tzw. „dzielnice-sypialnie”). W miejscach tych zaprezentowany zostanie spektakl „Pokój ”. Wszystkie pokazy zostaną poprzedzone „zwiastunem” – wcześniejszą obecnością zespołu w miejscu zapowiadanego przedstawienia. Poprzez działania teatralne, pokazy, zabawy z dziećmi – aktorzy nawiążą kontakt z mieszkańcami oraz przygotują ich do odbioru spektaklu.

Piątek 2 września godz. 18.00 Orunia Górna - plac zabaw, ul. Rumla 7

Sobota 3 września godz. 18.00 Łostowice – trawnik, ul. Kolorowa 7

Sobota 10 września godz. 18.00 Migowo - trawnik ul. Powstania Kościuszkowskiego 2

Piątek 16 września godz. 18.00 Szadółki – trawnik przy przystanku autobusowym Lawendowe Wzgórza (ul. Jabłoniowa)

Sobota 17-września godz. 18.00 Jasień – trawnik, ul. Stolema 49 (Park Jasieński)

Projekt realizowany jest w ramach zadania publicznego dofinansowanego ze środków Miasta Gdańska

gmw-pozjpg

"Powrót Remusa"

W dniach 6.08. i 7.08.2016 będziemy realizowali projekt polegający na prezentacji w kaszubskich miejscowościach, spektaklu plenerowego Teatru Snów pod tytułem "Remus". Przedstawienie powstało na kanwie wybitnego dzieła Aleksandra Majkowskiego "Życie i przygody Remusa". Pokazy będą miały miejsce w Lipuszu i Wielu. Projekt został dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Pomorskiego

samorzad_wojewodztwa_pomorskiego_monochrom-poziom-prawa-epsjpg

Warsztat "Od pomysłu do premiery"

W dniach 15.04 - 28.05.2016 będziemy zajmowali się procesem powstawania spektaklu ulicznego i niezbędnymi do tego umiejętnościami. Finałem będzie pokaz w Gdańsku - Letnicy.

Zajęcia są nieodpłatne a prowadzić je będą: Przemysław Grządziela - Teatr Pinezka, Alicja Mojko - Teatr Lustra Strona Druga oraz Marcelina Szczuraszek, Monika Roguszczak i Zdzisław Górski - Teatr Snów.

Warsztat dofinansowano ze środków Miasta Gdańska       gmw-pozjpg

Odwiedziny teatralne
Począwszy od 26.08.2015 Fundacja TS będzie gościła w sześciu gdańskich dzielnicach o utrudnionym dostępie do kultury.
W środy i czwartki będziemy tam ze Zwiastunami - animacjami reklamującymi pokazy spektaklu Teatru Snów "Pokój". Prezentacje będą miały miejsce w piątki i soboty w kolejnych dzielnicach.
28.08. Stogi - podwórko przy ul. Hożej 6
29.08 Przeróbka - podwórko przy ul. Bajki 9
4.09. Nowy Port Plac Prałata Jana Gustkowicza
5.09. Brzeźno - boisko przy ul X. Dunikowskiego
11.09. Orunia Dolna - stary park przy ul. Związkowej i Ramułta
12.09. Rudniki - boisko Szkoły Podstawowej nr 29 ul. Miałki Szlak
Wszystkie spektakle o godz. 17.00
Projekt został dofinansowany ze środków Miasta Gdańska       gmw-pozjpg

Wędrówki Remusa
W dniach 8.08. - 16.08.2015 realizowaliśmy projekt polegający na prezentacji w kilku kaszubskich miejscowościach, spektaklu plenerowego Teatru Snów pod tytułem "Remus". Przedstawienie powstało na kanwie wybitnego dzieła Aleksandra Majkowskiego "Życie i przygody Remusa".
Pokazy miały miejsce w Sominach, Łubianie i Brusach.
Projekt został dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Pomorskiego
samorzad_wojewodztwa_pomorskiego_monochrom-poziom-prawa-epsjpg

Remus
Bohater dowiaduje się, że pochodzi z rodu mitycznych Stolemów i ma do wypełnienia ważna misję - uwolnić Królewiankę, a także obudzić z marazmu społeczność, w której żyje. Próbuje realizować tę misje na swoja miarę. Jest w tym uparty, ale nie pozbawiony ludzkich słabości. W kluczowym momencie nie wystarcza mu odwagi i wiary, by misje ostatecznie wypełnić. Chociaż ponosi porażkę, przekazuje tę ideę następcom.
Scenariusz powstał na motywach powieści Aleksandra Majkowskiego „Życie i przygody Remusa”.
Czas trwania: 50 min

Z Recenzji:
Przedstawienie teatru z Gdańska zwraca uwagę spójnością przedstawianej historii (…)
Nie można jednak zapomnieć, że rzecz cała dotyka wielkiej historii Kaszubów, piękna ich odrębnej kultury i walki o uchronienie tożsamości.
Śmierć po kaszubsku, czyli rzecz o Remusie Teatru Snów”
Małgorzata Wysocka – Błaszczak
www.sztukaulicy.pl